Recept na česko-korejské kimči

5. února 2015 v 22:44 | shadisek |  Ostatní
Ahojky. Je to už dávno, co jsem zde byla a velice se omlouvám. Za tu dobu se stalo víceméně hodně novinek, bohužel žádné zásadní změny v osobním životě. :D Jen jedna smutnější zpráva, neberte to, jako návrat není oficiální. Teď bychom se vrhli na náš asijský recept, který jsem vyzkoušela.




Kimchi (kimči) je korejské národní jídlo, které se podává jako příloha k hlavním jídlům v korejské kuchyni. Jeho příprava je v celku velmi jednoduchá a snadno si postup osvojíte. Co se týče chutí, jsou velmi pro nás Čechy netradiční a nezvyklé, ale člověk si najde cestu k takovým jídlům jedině tak, že se k nim musí doslova "prožrat". Jde o to si zvyknout na nové chutě, které Vás po čase pohltí a oblíbíte si je. Ale není dobré se do toho nutit, pokud to někomu nebude chutnat, nevadí to, nic se neděje.

Čerpala jsem, spíše se inspirovala dvěma receptama, nakonec jsem to celé udělala nějak podle sebe.

2 hlávky čínského zelí
Mrkev
Pórek

Pasta:
1 pytlíček chilli
2 pytlíčky sladké papriky
3-5 stroužků česneku
2-3 cibule
Zázvor (množství jako vrchovatá polévková lžíce)
Sójová omáčka (ale jinak se používá rybí nebo ústřicová)
Lžíce cukru
Solamyl (jinak se používá lepkavá rýžová mouka, kterou jsem bohužel nesehnala)

V první řadě jsem si nakrájela zelí, jednou proprala a umyla ve vodě a pak v lavoru prosypala solí, promíchala a dala někam stranou. Díky soli zelí nejen, že trochu pustí vodu, ale lehce změkne, což je dobře. Také dojde k mírné redukci původního objemu, který jste měli nakrájený. V průběhu příprav občas zelí promíchejte a odlévejte vodu, kterou bude pouštět. Já zelí nechala ležet zhruba 2 hodiny.


Co se týče výroby červené pasty vše záleží na Vaší chuti a příslušné ingredience se dají kombinovat více či méně. Já dala moc sladké papriky, takže ve výsledné chuti jsem cítila víc paprikové chuti, ale nevadí to. Jak se říká méně je více. Místo klasické rybí omáčky jsem použila sójovku, kterou jako jedinou jsem měla doma a navíc jsme ji použila hodně, protože dodala více slanější chuť pastě. Místo rýžové mouky, z které by jste si měli udělat tzv. bílou kejdu jsem udělala kaši ze solamylu.

Na plotně do nějakého kastrůlku si dejte vodu asi tak jeden hrnek a přiveďte k varu. Do půlky hrnku s vodou dejte solamyl (cca 2 lžíce polévkové, ne vrchovaté) a promíchejte. Pomalu a postupně rozmíchaný solamyl nalijte do kastrůlku, kde se vám vaří voda. Výsledná konzistence kaše nesmí být mor řídká ani moc hustá. Pokud jste spokojeni s konzistencí, dejte stranou vychladnout.

Do mixéru hodíme nakrájenou cibuli, nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, sójovou nebo rybí omáčku, lžíci cukru, chilli, sladkou papriku, česnek a vše důkladně a parádně rozmixujte. Po rozmixování ochutnejte, pokud se Vám něco nelíbí, dochuťte dle svého uvážení. Nic na tom nezkazíte, jen uděláte dobře své imunitě a mlsným jazýčkům. Do vytvořené červené směsi vmícháme trochu solamylové kaše. Celková směs bude mít větší objem a bude kompaktnější.


Odleželé zelí propráním pod tekoucí vodou zbavíme přebytečné sole a lehce vyždímáme, aby nebylo tolik mokré a vodnaté. Pak postupně přidávejte červenou kaši a promíchávejte všechno zelí s červenou pastou. Pak ještě dodáme nakrájenou mrkev a pórek. Teď je čas pomalu v rukavicích nakládat do připravených nádob. Na jeden den zhruba nechce při pokojové teplotě, aby začal proces fermentace, která zelí zakonzervuje, takže zde není riziko, aby se zkazilo. Konzumovat můžete v podstatě ihned, ale čím déle počkáte tím lépe. Lehce kyselá chuť je cítit tak po třech dnech, ale záleží jen na Vás. Při mém použití dvou hlávek, bylo kimči podstatně hodně, kdo chce spíše experimentovat doporučuju jen jednu hlávku jako test na ochutnání.



Doufám, že jsem Vám poradila a že se vám budoucí přípravy kimči povedou, a že Vám zachutná. Zde přikládám inspiraci ve stolování, jak jsem si ho já užívala plnými hůlkami :D.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 eazi eazi | Web | 9. února 2015 v 14:56 | Reagovat

Tenhe recept už jsem někde viděla někoho vařit (tuším Menu domů, ale jistá si nejsem.). vypadá to moc pěkně. A celekm i lákavě. Jediné, co mi tam chybí je kus masa. :D

2 naoki-keiko naoki-keiko | Web | 23. února 2015 v 20:19 | Reagovat

Jů, vypadá to opravdu dobře. Jenomže já nerada vařím, tak asi nic :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama